Kako da radite brže i pametnije

Mudriji kažu – nemoj da radiš više, radi pametnije. Ali šta to ustvari znači? 

Kako da postignete vidljive rezultate i sve te ciljeve kada je posla toliko, a vremena sve manje… Ponekada čak znamo šta treba da uradimo, ali smo preopterećeni mnoštvom različitih obaveza i baš sve se čini kao prioritet… i jednostavno nemate pojma gde da počnete. E, pa, mi znamo!

small web

Ključ je u izbegavanju „prožderivača vremena“  i u snažnom fokusu na cilj, a ovih 10 saveta pomoći će vam da sve to radite brže i pametnije:

  1. Dobar plan

Planiranje, upotreba korisnih aplikacija za organizaciju i korišćenje starog dobrog kalendara je ono što itekako pomaže. Krenite od početka, napišite šta treba prvo da se završi i šta je najvažnije, pa onda idite redom.

  1. Bez multi-taskinga

Obavljanje nekoliko zadataka istovremeno ne može biti dobro, ni produktivno. Verujte na reč. Niste dovoljno fokusirani na cilj i niste ni u jednom trenutku u odgovarajućoj brzini, jer se konstantno prebacujete sa jednog na drugi posao. Umesto toga, podesite tajmer, recimo na 60-90 minuta i posvetite se u potpunosti jednoj stvari u planiranom vremenu za završavanje zadatka.  Nakon toga, počastite se pauzom i nastavite dalje. Videćete da ovako stvari funkcionišu mnogo bolje i brže!

  1. Zapamtite da hitno ne znači uvek da je važno

Ono što neko drugi smatra hitnim, ne mora da znači da jeste hitno ili važno za obavljanje vašeg posla. A prihvatanje takvih zadataka, može bespotrebno da vam unese paniku i da vas značajno uspori bez preke potrebe. Stoga, razmislite da li je sugestija o hitnosti realna i postavite svoje prioritete. Pa vi najbolje znate da sagledate svoje zadatke i obaveze i da odaberete način na koji će te najkvalitetenije i najbrže da ostvarite svoj cilj. Slušajte sebe.

ix-baner-set

  1. Isključite sve te aplikacije i notifikacije koje odvlače pažnju

Izbegnite smetnje koje uzrokuju popularni „prožderivači vremena“ kao što su društvene mreže i chat-ovi. Brže ćete završiti započeto i imaćete više vremena za sve to kasnije.

  1. Napravite pauzu

Ustanite, prošetajte, osvežite telo i um. Pretereano gledanje u ekran može da uzrokuje zamor, glavobolje i probleme sa vidom – koje vas opet usporavaju u efikasnom obavljanju posla.

  1. Pravilo „zatvorenih vrata“

Kada vas drugi prekidaju svaki čas u obavljanju posla, gubite fokus i morate da uložite dodatnu energiju svaki put da ponovo počnete ono što ste radili pre „upadanja“. Stoga, odredite vreme kada zaista ne treba niko da vas ometa i držite se toga.

test-baner-fb-3

  1. Slavite sitne pobede

Projekat sadrži mnogo koraka koji vode do kompletiranja. Podelite, stoga, svoj projekat na delove i slavite svaki uspešno završen mali korak ka finalizaciji.

  1. Kažite „ne“

Nemojte preterano da se opteretite obavezama koje ne možete da postignete. Realno sagledajte svoje mogučnosti i kažite „ne“ roku na vreme, kako bi bilo prostora za njegovo odlaganje.

  1. Prestanite da govorite da ste prezauzeti

Prestanite da se žalite, jer to ne pomaže nikome – ni vama, a ni ljudima oko vas. Umesto da kažete da ste prezauzeti, recite zagonetno da ste sve bliži svom cilju. To će vam pružiti bolji osećaj i „dati vam vetar u leđa“.

ixilia tečnosti