Boemi koji inspirišu – večni u umetnosti

Strast je osobina koja je svojstvena velikim umetnicima. A najveći među njima zasigurno jesu Pablo Pikaso i Amedeo Modiljani. Umnogome različiti, ali opet prijatelji. Spojila ih je strast prema kistu, boemskom životu, uzavreli južnjački temperament i grad svetlosti, Pariz.

tumblr_mlbe90PtkF1rcxvbmo1_1280Pablo Pikaso je rođen 25. oktobra 1881. godine u Malagi, na jugu Španije. Njegov otac, Hoze Ruiz Blanko, bio je slikar i učitelj crtanja i od njega je Pablo počeo da dobija prve instrukcije kao veoma mlad, sa deset godina. Svojim talentom i radom ubrzo prevazilazi veštine svog oca i počinje da formira svoj stil. Uvidevši talenat svog sina, Hoze Ruiz odlučuje da mu pruži potpunu podršku na uštrb ličnih ambicija i počinje da mu pronalazi modele.

Zbog posla koji je Hoze Ruiz dobio, porodica se 1891. godine seli u La Korunju. Pablova sedmogodišnja sestra, Končita, umire 1895. godine od difterije. To je bio težak udarac za celu porodicu koja se ubrzo seli u Barselonu, gde Hoze dobija posao u umetničkoj školi.

Neočekivano, Pablo uspeva da položi prijemni za upis u umetničku školu, sa samo 14 godina. Ipak, ne pokazuje dovoljno interesovanja za nastavu. Zbog toga se često svađao sa ocem koji odlučuje da ga pošalje u Madrid. U glavnom gradu Španije, Pablo upisuje najpoznatiju umetničku školu u državi, Kraljevsku akademiju San Fernando. Dobija priliku da posećuje čuveni muzej El Prado i da se divi radovima Velaskeza, Goje i posebno El Greka.

728x90ixilia2_1024

U Pariz, koji je tada bio umetnička prestonica Evrope, odlazi prvi put 1900. godine. Tamo upoznaje pesnika i novinara Maksa Džejkoba, sa kojim deli stan i koji ga uči jeziku. To je bilo vreme nemaštine, tako da su mnoga Pikasova platna završila kao potpala da bi se spasili od hladnoće. U madridskom časopisu „Mlada umetnost“ objavljuju se neki njegovi radovi 1901. godine. Tada se prvi put potpisao kao Pikaso, umesto dotadašnjeg Pablo Ruiz Pikaso. Od svoje majke, Marije Pikaso Lopez, shodno španskom zakonu po kojem se detetu dodaje prezime oba roditelja, uzeo je prezime koje će u godinama koje slede proslaviti.

Umetnička družina

Kreće se po četvrtima Monparnas i Monmartr, gde se druži sa Žoržom Brakom, Bretonom, Apolinerom, Gertrudom Stajn, upoznaje Modiljanija i mnoge druge umetnike tog vremena. U delima Žorža Braka i Pabla Pikasa iz 1907. godine prepoznaje se novi pravac u modernom slikarstvu, u kome preovlađuju elementi kocke, kugle i valjka. Ovaj pravac dobija naziv kubizam i ima značajan uticaj na razvoj apstraktnog slikarstva. Apoliner je 1911. godine uhapšen pod sumnjom da je iz Luvra ukrao sliku Monalize. Na ispitivanju je za taj zločin optužio Pikasa, koji je takođe priveden. Kasnije su obojica oslobođeni.

Pikasov ljubavni život bio je buran. Dva puta se ženio, imao četiri deteta i mnogo ljubavnica koje su mu uglavnom bile i modeli. Najvažnije žene u njegovom životu bile su balerina Olga Hohlova, slikarka i fotograf Dora Mar, mlada studentikinja umetnosti Fransoiz Žilo i Žaklin Roke.

Pred kraj svog života seli se na jug Francuske. Preminuo je 8. aprila 1973. godine, dok je njegova tadašnja žena, Žaklin Roke, zabavljala prijatelje za večerom. Priča se da je poslednje što im je rekao bilo: „Pijte za mene, pijte za moje zdravlje, znate da ja više ne mogu piti“. Kako nije mogla da dođe sebi nakon Pablove smrti, Žaklin se ubila 1986. godine.

Pikasov rad se deli na nekoliko razdoblja. Prvo razdoblje koje traje do početka dvadesetog veka, obeleženo je realizmom i simbolizmom. Usledilo je plavo razdoblje sa hladnim tonovima i tužnim motivima. Za ružičasto razdoblje vezuju se toplije boje, a za afričko predmeti koji su doneti iz Afrike. „Gospođica iz Avinjona“, čuvena slika, vezuje se za ovo razdoblje. Zatim sledi period kubizma, a nakon njega period klasicizma i nadrealizma, kada je naslikana „Gernika“. Ostale poznate slike su „Akt, zeleno lišće i bista“, „Dečak sa lulom“, „Porodica akrobata“, „Žena sa gitarom“ i mnoge druge.

Amedeo_Modigliani_PhotoAmedeo Modiljani je rođen 12. jula 1884. godine u italijanskom gradu Livornu, u porodici jevrejskog porekla. Njegov otac se bavio poslovima razmene novca, ali kada mu je posao propao, porodica je bila na ivici egzistencije. Trudnoća Amedeove majke je spasila porodicu od bankrotstva, jer po starom zakonu, ne može se zbog dugova oduzeti iz kuće krevet na kome leži trudnica i stvari na njemu. Pre dolaska karabinjera, na krevet su pored Amedeove majke stavljene sve dragocenosti koje porodica poseduje. Tako su sačuvane od konfiskacije.

Modiljani je bio bolešljivo dete i do šesnaeste godine je preležao tifus i tuberkulozu. Kako je kao dete pokazao sklonost ka slikanju 1898. godine počinje da pohađa časove kod Giljerma Mikelija, učenika Đovanija Fatorija. U Firenci 1902. počinje da pohađa školu aktova, a 1903. godine se seli u Veneciju. Prvi susret sa Parizom ima 1906. godine. U Italiji nije imao prilike da spozna anti-semitizam, što sa Francuskom nije bio slučaj. Zbog toga se pojačava osećaj jevrejskog identiteta kod njega. Prvi prijatelji u Parizu bili su mu uglavnom Jevreji, među kojima je i novinar i pesnik Maks Džejkob. On upoznaje Modiljanija sa Pikasom.

Modiljani je počeo da konzumira opijate i alkohol u prevelikim količinama i brzo je stekao reputaciju kojom se nije baš mogao pohvaliti. Imao je običaj da šeta ulicama Pariza potpuno nag kad je pijan i tako je dobio nadimak Modi, što bi na francuskom značilo „proklet“. Ponovo se razboljeva 1909. godine, potom i 1912. kada boravi u rodnom Livornu. Ipak, čim bi povratio snagu, vraćao se u Pariz. U tom periodu može se na njegovim radovima uočiti veliki uticaj predmeta koji se donose u Evropu iz Afrike i Australije.

Problematična reputacija

U privatnom životu nastavlja da gradi svoju problematičnu reputaciju. Pikaso je imao običaj da sarkastično kaže kako može da se kladi da neće večeras videti Modija pijanog na ulicama Pariza. Modiljani ima aferu sa južnoafričkom književnicom Beatris Hejstings, sa kojom se pojavljuje u javnosti. Pol Gijom, trgovac umetninama, postaje zainteresovan da ga zastupa, ali ubrzo odustaje zbog teškog karaktera svog potencijalnog klijenta. Tada Poljak Zborovski postaje Modijev agent.

Žan Hebutern 1917. godine ulazi u njegov život. Zaljubljuju se i ona postaje njegov glavni model. Na nekim od brojim portreta naslikana je sa puno nežnosti, dok je na drugima setna i odsutna. Dobijaju i dete.

Nakon proslave Nove 1920. godine, Modiljanijevo telo pokazuje znake slabosti izazvane prevelikom količinom alkohola. Tuberkuloza ga ne ostavlja na miru i Amedeo Modiljani umire 24. januara 1920. godine. Sahrani su prisustvovali svi viđeniji ljudi Monparnasa i Monmartra. Žan Hebutern, iako u devetom mesecu trudnoće, ne izdržava Modiljanijevu smrt i dva dana nakon njegove smrti izvršava samoubistvo i ubija svoje nerođeno dete skokom sa petog sprata roditeljskog doma.

Najpoznatija dela koja je ostavio su portreti i aktovi, kao što su „Madam Pompadur“, „Žan Hebutern sa crvenim šalom“, „Pol Gijom“, „Akt na divanu (Lepa Rimljanka)“ i drugi. Na njegovim portretima lice i vrat su izduženi, linije su fino savijene, često se ne vide zenice na očima, usne su sitne… Oseća se blaga ironija. Aktivno se družio sa kubistima, ali nikada nije pripadao njihovom pokretu.

Modigliani,_Picasso_and_André_Salmon

Modiljani, Pikaso i Salmon

Pikaso je u svojoj privatnoj kolekciji posedovao i neke Modiljanijeve slike, među kojima je i njegov lični portret. Pikasa je Modi naslikao 1915. godine. Pikasov doktor kaže da je Pablo, ispuštajući dušu izgovorio: „Modiljani!“.

Slike dvojice velikih majstora su među najskupljima ikada prodatim. Pikasova slika „Akt, zeleno lišće i bista“, naslikana 1932. godine, prodata je 2010. godine na Kristijevoj aukciji u Njujorku za 106,5 miliona dolara. Najskuplje prodata Modiljanijeva slika je „Akt na divanu (Lepa Rimljanka)“, naslikana 1917. godine, dobila je novog vlasnika na Sotbijevoj aukciji 2010. godine za 69 miliona dolara.

Specifičan odnos ova dva umetnika fantastično je prikazan u filmu Modiljani iz 2004. godine. Reč je o neispričanoj priči o konkurenciji između dva velika umetnika, njihovim strastima i stvaralaštvu koje nas i danas zadivljuje.

MCDMODI EC048