8 znakova koji otkrivaju da li ste pravi lider

Ako inspirišete druge da više sanjaju, uče, rade i da budu bolje osobe, to znači da ste pravi lider, kaže John Quincy Adams. Pa, ukoliko ste se pitali da li ste dovoljno sposobni da pokrenete i vodite projekat o kojem dugo maštate, mi smo tu da vam otkrijemo da li se u vama krije istinski lider, a da toga niste ni bili svesni.

Follow-the-Leader

  1. Pristupačni ste

Ukoliko primetite da više dajete savete svojim prijateljima i kolegama nego što ih primate, to verovatno znači da oni vrednuju vaše mišljenje i da ste vi osoba kojoj se obraćaju za pomoć. Pristupačnost je važna osobina za istinskog vođu jer niko ne želi da radi za nekoga ko nije tu za njih.

  1. Zadržavate osmeh, čak i u teškim situacijama

Staloženost u svakoj situaciji je kvalitet kojem se dive svi. A za pravog lidera je važno da uvek bude priseban i staložen, pa da tako drži sve pod kontrolom.

  1. Otvorenog ste uma

Otvoren um je posebno značajna karakteristika za vođe. Ukoliko prihvatate konstruktivne kritike i radite na tome da pomoću njih postanete bolji, to je osobina vredna poštovanja.

  1. Direktni ste

Da li ste se našli u situaciji da neko traži mišljenje od vas o nečemu na šta ne želi da čuje iskren odgovor, ali vi ste svejedno rekli tačno ono što mislite? Pa to je odlična i teška odluka, koju donosi pravi lider. Možda nećete uvek biti omiljeni zbog toga, ali ćete svakako biti neko ko će direktno ukazati na realno stanje i problem, što je, razume se, korisno u svakoj situaciji.

test-baner-fb-3

  1. Samouvereni ste, ali kada vam je potrebna pomoć ili podrška – tražite je

Niko nije savršen, pa ni velike vođe. Oni su sigurni u svoje odluke, ali ne plaše se da pitaju za pomoć kada im je potrebna. Ukoliko nemate problem da pitate druge ljude da vam pomognu, to je još jedan znak da se u vama krije lider.

  1. Imate energiju za sve

Govore vam da je vaša energija izuzetna i neverovatna? Svaki lider mora da ima izraženu pozitivnu energiju i harizmu kojom hrani druge ljude. Velike vođe su sposobne da se nose sa svakom situacijom i da se fokusiraju na svetlo na kraju tunela.

  1. Pomažete drugima bez ikakvih očekivanja

Rado pomažete drugima bez ikakvih očekivanja? Osobe sa liderskim karakteristikama to uvek čine i to ne rade da bi dobili nešto zauzvrat.

  1. Brinete o osećanjima drugih ljudi

Ukoliko ste u stanju da ostavite sve po strani i saslušate nekoga kome je to potrebno, to vas takođe čini pravim vođom. Uvek ćete pronaći malo vremena za ljude u nevolji jer vam je stalo do toga kako se oni osećaju i potrudićete se da učinite sve što je u vašoj moći da im pomognete. To je osobina koja krasi istinskog lidera.

728x90ixilia2_1024